Friday, August 22, 2008

Kolokium Citra Dakwah dalam Novel Popular

Hari Khamis, kak anis berada di Puri Pujangga, UKM kerana menghadiri majlis anjuran Projek Penyelidikan UKM, Kumpulan Dakwah, Kerohanian Qidayah, Kelompok Pembangunan Insan & Tamadun Islam. Jemputan pada awalnya melalui SMS daripada Pn. Samsiah Mohd Nor disusuli surat rasmi drp penganjur. Sesi pertama dimulakan oleh Y. Bhg. Prof. Dato' Paduka Dr. Mahmood Zuhdi, pensyarah, Jabatan Fiqh & Usul Fiqh, UIA.

Dalam Sesi kedua, Kak anis dan Pn. Samsiah membentangkan kertas kerja bertajuk Pengalaman Sebagai Novelis: Harapan dan Cabaran dalam Menerapkan Unsur Dakwah.

Bersama-sama dengan Pn. Samsiah. Dr. Fariza mempengerusikan sesi.


Zaid Akhtar turut membentangkan kertas kerja. Di sebelahnya Pn. Nisah Haron sebagai pengerusi majlis.

Antara novel2 Alaf 21 yang dikupas oleh Prof. Dr. Siti Rugayah, Dr. Fariza Md. Sham, Prof. Madya Dr. Rosnah Baharudin da Dr. Mawar Shafei ialah Bicara Hati, Kau Untukku, Jendela Hati, Kau Yang Satu, Manisnya Cinta, Pesona Rindu dan Kau Kekasihku. Kertas pembentangannya bertajuk, Ciri-ciri Novel Popular dan Unsur-unsur Dakwah dalam Novel Popular

Tak sangka KakSu dengan Yah juga turut hadir sebagai peserta.


Antara peserta yang menghadiri kolokium. Mereka terdiri daripada pensyarah, pegawai2 bahagian penerbitan dan pelajar2 UKM.

Terima kasih kepada Prof. Dr. Siti Rugayah Hj. Tibek dan pensyarah2 dari Kumpulan Dakwah, Kerohanian Qidayah yang diketuai oleh Dr. Fariza kerana sudi menjemput saya ke majlis yang sungguh bermakna. Insya-ALLAH dipanjangkan umur kita bertemu lagi.

No comments: