Monday, June 21, 2010

Percutian di Kemboja @ Cambodia

Percutian selama 5 hari 4 malam bermula dari 14 - 18 Jun 2010. 2 malam di Siem Reap. Hari ketiga ke Phnom Penh. Cuaca di sana sangat panas. Perjalanan dari Siem Reap ke Phnom Penh mengambil masa kira-kira 6 jam. Jalan rayanya tak seelok jalan raya di negara kita. Bas pun dipandu perlahan kerana banyak VIC (Very Important Cow) dan VID (Very Important Dog). Peminta sedekah jalanan juga sangat ramai. Bagi duit kepada seorang, entah dr mana menderu datang yg lain. Akhirnya kami sepakat bagi makanan ... roti, biskut, coklat etc.


Baru sampai di Lapangan Terbang Siem Reap


Melawat muzium di Phnom Penh


Menaiki bot menyusuri Tasik Tonle Sap. Air surut pada musim panas.


Di hadapan pintu masuk ke Angkor Thom


Nanti dalam n3 berikutnya, kak anis akan masukkan gambar2 di Angkor Wat, medan Killing Field dan gambar2 lain sekitar Phnom Penh

Sunday, May 16, 2010

Selamat Hari Guru

Banyak ucapan sempena sambutan Hari Guru yang kak anis terima. Ada yang serius dan ada yang agak lucu. Antaranya:

Apakah cita2 anda sebelum menjadi guru? Mejistret? Loyar? Engineer? Anda menyesal jadi guru? Cuba lihat, ada tak loyar yang sanggup pakai topi arkitek? Ada tak majistret yang berani sarung kot doktor?

Tapi guru adalah SEMUA itu. Kita laa doktor bila budak sakit, loyar bila parents soal, mejistret bila budak bergaduh. Hatta security guard dan ahli nujum pun kita! Semalam pulak jadi tukang kebun masa gotong-royong perdana. Oleh itu banggalah jadi guru. SELAMAT HARI GURU

p/s Semalam 4 kumpulan guru di sekolah kak anis buat 4 mural di dinding yg sebelum ni penuh dgn contengan murid2 yg nak lepaskan tension.

Saturday, March 20, 2010

Sekitar Pesta Buku 2010


kak anis, Norzailina, Bonda dan kak sri


Nur, Bonda, Norzailina, Sri Diah dan Ayu Emelda


Tak sangka bertemu dgn ahli Kumpulan Raihan. Zulfadli tu bekas anak murid kak anis di SMK Desa Tun Hussein Onn


Kak anis, Sarina, Aisya Sofea dan kaknOOr


kak anis dan kak sri bergambar dengan Muzri@penulisan2u


kak anis, Noorin, Hani Fazuha, kaknOOr dan Roro


Bonda, Rozita, kak anis, kak meen dan Pokcik Mersik

Tuesday, March 16, 2010

Pesta Buku 2010 di PWTC

Selamat bercuti ... buat guru dan murid2 sekolah.

Isnin - kak anis memulakan cuti dengan tanggungjawab sebagai ketua pengawas untuk peperiksaan ABRSM (Teori). Mujurlah hanya sehari kerana seperti peperiksaan am yang lain, pukul 6.30 pagi dah keluar rumah untuk mengambil kertas soalan di bilik kebal di Jalan Raja Muda. Tamat peperiksaan, kumpul skrip jawapan dan susun ikut sekolah muzik. Dibungkus dengan kemas serta dilabel kerana skrip ini akan dipos ke London oleh Unit Penilaian dan Peperiksaan. Selesai tugasan dan sampai di rumah pukul 3 petang.

Terima kasih daun keladi kerana guru2 yang membantu: Fauziah, Rohaida, Wan Nasruhazli, Hazira, Nurul Aima, Diana, Haliza dan Pearly.

Selasa - hari ni nak pergi ambil Princess, Lola dan Alice di pet shop. Jumaat lepas kak anis hantar untuk 'ikat' atau buang peranakan agar ketiga2nya tak beranak. Bukan kejam, tapi tak larat kalau banyak sangat anak kucing dalam rumah. Dan kesian tengok kalau anak2 kucing yg comel tu bunting. Kos 'ikat' utk seekor kucing RM 150 ... tak termasuk kos menginap di 'hotel' untk empat malam. Boleh saja diambil cepat, tapi kak anis bimbang infeksi pada luka pembedahan. Walaupun hanya kucing tempatan, tapi biayanya sama macam kucing Parsi.

Rabu - sesi fotografi di Karangkraf

Khamis - rehat di rumah

Jumaat hingga Ahad - insya-ALLAH di Pesta Buku.

Isnin mula sekolah. Kembali sibuk dengan urusan pentadbiran, mengajar dan buat persiapan untuk Hari Anugerah Cemerlang dan Mesyuarat Agung PIBG pada 27 Mac (Sabtu). Jadi pada hari tu, kak anis akan ke PWTC pada sebelah petang. Tanggungjawab di sekolah perlu diberi keutamaan.

Semoga kita berkesempatan bertemu di Pesta Buku PWTC

Wednesday, March 3, 2010

*Saat Kau Kata Cinta*

Buat semua peminat novel tanah air,

SAAT KAU KATA CINTA kini sudah berada di pasaran. Sudi2kanlah menatap buah tangan terbaru daripada kak anis.

Terima kasih atas sokongan yang berterusan. Terima kasih atas komen-komen ikhlas yang membina serta dorongan yang membakar semangat untuk kak anis terus berkarya.

Terima kasih kepada Alaf 21 dan seluruh warga kerjanya atas penerbitan novel ini.






Sinopsis

MELIHAT gambar-gambar Nuril bersama Hijaz sewaktu percutian mereka di Paris membuatkan hati Darwina tersentak. Namun dia tiada kekuatan untuk menceritakan kepada Nuril hal yang sebenar.

Bimbang Nuril akan mengambil tindakan di luar jangkaan. Lalu, ‘direlakan’ episod cinta anak-anak sekolah antara dia dengan Hijaz berakhir dengan kehancuran.


Takdir menemukan Darwina dengan Azril. Lelaki itulah sandarannya untuk membina bahagia. Sedang hatinya diulit cinta, dia bertemu dengan Syafi sewaktu kunjungannya ke United Kingdom. Pertemuan yang tidak meninggalkan tanda di dalam hati kerana di tanah air sudah ada yang merindu.

Tanpa diduga, sekali lagi dia diuji. Bahagia yang diharap, derita yang tiba. Emosi Darwina menjadi seperti roller coaster apabila Azril rupa-rupanya berdusta dalam bercinta.

Kemunculan Hijaz setelah sekian lama menghilang membuatkan hati Darwina kacau. Lelaki itu tidak per nah jemu merayu jiwanya. Benarkah hadirnya Syafi sebagai penyelamat rumah tangga Hijaz dan Nuril?

Thursday, February 18, 2010

Cuti CNY

Malam Isnin, kak anis terima panggilan telefon drp Teh yang mengatakan emak sesak nafas. Mereka sedang menunggu ambulans untuk membawa emak ke hospital, walaupun emak yang ketika itu dalam keadaan mencungap mencari udara untuk bernafas memberitahu yang dia hendak mati di rumah. Teh bertambah sebak apabila emak menyuruhnya memanggil adik-beradik yang lain. Kecoh juga Teh dibuatnya kerana tiga orang bercuti di utara, seorang di pulau (heheh ... Kak Meen di Pulau Tioman rasa macam nak berenang balik), kak anis dan abang yang sulung di KL.

Sebenarnya kak anis sudah merancang hendak ke Kuantan pada hari Rabu. Sebelum itu biar adik yang bongsu menjenguk emak. Kemudian cuti sempena Maulidur Rasul, yang lain pula menjenguk emak. Diatur begini supaya sepanjang cuti sentiasa ada anak dan cucu-cucu dengan emak.

Adik sampai di Kuantan pada pukul 1 pagi, tetapi tidak dibenarkan melawat emak. Awal pagi Isnin, Kak anis bertolak dari KL. Ijoi hantar kak anis ke Hospital Tengku Ampuan Afzan pukul 12.20 tengah hari. Tetapi rupa-rupanya pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum, waktu melawat bermula pukul 1 tengah hari. Guard yg jaga pintu tak bagi masuk. Kena tunggu pukul satu jugak!

Alhamdulillah emak dah beransur segar. Tetapi kesian tengok kesan-kesan lebam bekas suntikan. Katanya doktor susah nak cari urat untuk ambil darah, jadi terpaksa cuba berkali-kali.

Satu perkara yang menyedihkan, emak duduk di wad kelas 3. Bising dan sempit kerana di ruang yang kecil itu ditempatkan 6 buah katil. Kak anis bawa GL dengan harapan emak dipindahkan ke wad kelas 1, tapi kata doktor di wad kelas 1 jarang ada doktor. Hanya nurse sahaja yang menjaga, sedangkan di wad kelas 3 doktor sentiasa ada kerana bilangan pesakitnya ramai. Memandangkan emak mungkin menghadapi serangan jantung lagi, jadi doktor nasihatkan agar emak duduk sahaja di wad itu.

Hari Rabu emak sudah dibenarkan keluar. Lega kerana tidaklah setiap pagi kena suntik untuk ambil darah.

Thursday, February 4, 2010

Monday, January 18, 2010

Salam buat semua ..

Salam buat semua. Sekian lama blog ini terbiar dan bersawang kerana tuan rumah sangat sibuk dengan pelbagai urusan. Masalah dengan streamyx berterusan hingga 29 Disember. Masa tu kak anis dah sibuk dengan sesi persekolahan yang akan menjelang. Mesyuarat guru, orientasi Peralihan dan Tingkatan Satu, hari pertama persekolahan dan lepas tu berderet2 mesyuarat. Ditambah lagi dengan editing menuskrip ...

Gambar2 sekitar lawatan ke Beijing - Disember 2009







Di Tembok Besar. Cuaca sangat sejuk - hingga di bawah paras beku.


Di hadapan Masjid Niujie ... tempat pertemuan Zairi - Dhira dalam Kau Kekasihku


Dalam Masjid Niujie


Gambar ini dirakam ketika sedang menaiki beca di Hutong. Macam naik beca melawat sekitar Jonker Walk, Melaka


Luqman dan Danial dalam Jade Centre


Air terjun kecil di hadapan hotel penginapan sudah membeku


Di hadapan Stadium Bird Nest. Angin sejuk membuatkan dalam kebanyakan masa, kami menutup mulut dengan mafler.


Berlatar belakang Tasik Kunming yang membeku di Kota Larangan


Di hadapan Hard Rock Cafe, Beijing


Panda sedang makan daun buluh


Panda Zoo